Az égető szerepe

Az elkészült programokat valamilyen módon el kell juttatni a mikrovezérlő memóriájába. Ehhez szükség van egy szoftverre és egy hardverre. Az itt ismertetett eszközök ezt a feladatot végzik el.
Az MPLAB ugyan tartalmazza az égető programot, de a hardvert meg kell venni, aminek magas az ára. Az interneten fellelhető egy nagyon jól használható program (Bojan Dobaj munkája) az égetéshez. Ez nagyon sokféle PIC programozására alkalmas (8-tól a 40 lábúig). A hozzátartozó hardver is viszonylag egyszerű, amelynek a nyomtatott áramkörét a kapcsolási rajz alapján elkészítettem. A legdrágább elemet, a 40 lábú keskenyített karos IC foglalatot is "kispóroltam"  a kapcsolásból oly módon, hogy 3 sorba raktam fel a foglalat lábait. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán az USB-k világában soros és párhuzamos portos égetőre. A válasz erre egyrészt az, hogy a bonyolultabb USB-s programozókban található mikrovezérlőbe általában be kell égetni egy firmvert, ami ugye égető nélkül nem megy! Másrészt ezek a programozók vitathatalanul a legolcsóbba. A létjogosultságukat az is mutatja, hogy a hozzá tartozó szoftvereket is folyamatosan fejlesztik. A régi DOS-os környezetben futó PICALL programnak is elkészült 2015-ben a Win7 kompatibilis verziója!

A másik nagyon jól használható program az IC-Prog névre hallgat, és ez is teljesen ingyenes! Ez a program is működik az előbb ismertetett égetővel megfelelő konfigurálás után.

Az IC-Pog-hoz használhatunk egy egyszerű soros égetőt is, ami nem igényel külön tápfeszültséget, természetesen ez sokkal lassabb, mint a párhuzamos égető. Használatához az IC-Prog-ban a  JDM Programmer  hardvert kell kiválasztani!

A harmadik használható program a WinPic800, amely szintén sokféle programozó hardver ismer.

 

  Letöltések:  
égető
    PICPRO kapcsolási rajz
    PICPRO alkatrészjegyzék
    PICPRO beültetés
    PICPRO nyákterv
    PICALL program új!
    IC-PROG
    IC-PROG NT/2000/XP
 
IC-PROG magyar nyelvű súgó
 
JDM kapcsolási rajz
    WinPic800 program
  Linkek:  
    www.picallw.com
    www.ic-prog.com  
    www.winpic800.com