Az ICD2 szerepe

 Programfejlesztések során nagy segítséget jelent egy úgy nevezett ICD (In Circuit Debugger). Segítségével valós (majdnem valós inkább, mert a debug program kicsit eltér a valóditól) működés közben tesztelhetjük programjainkat. Ezen kívül természetesen használhatjuk pusztán arra, hogy programjainkat beégessük a mikrovezérlőbe. Használata kényelmes, hiszen magából az MPLAB programból adhatjuk ki az égetési parancsot. Fontos előnye az ICD2-nek, hogy minden, a Microchip által forgalmazott PIC égethető vele! Ezt úgy éri el az áramkör, hogy a benne lévő PIC-be mindig az adott mikrovezérlőnek megfelelő firmware-t tölti le!
  Az eredeti ICD2-t a Microchip fejlesztette ki az MPLAB környezethez.

Soros portos ICD2

Az általam ismertetett soros porti ICD2 egy klón, ennek többféle verziója kis böngészés után fellelhető az interneten. Ezen a verzió alapját Lothar Stolz munkája képezi. Az általa készített kapcsolást átdolgozva terveztem meg az új kapcsolást. A megfelelő firmvert a 16F876A mikrovezérlőbe kell letölteni. A megépítéshez és a beüzemeléshez segítséget találsz itt!

 

Képek az elkészült ICD2-ről
  ICD2 hagyományos ICD2 gyári ICD2 adapter
  hagyományos "házi" technológiával készült ICD gyári kétoldalas nyák adapter

letöltés

ICD2 kapcsolási rajz
ICD2 alkatrészjegyzék
ICD2 beültetési rajz
ICD2 nyákterv
ICD2 adapter nyákterv
ICD2 adapter beültetés
PIC16F876A firmver


USB-s ICD2

A soros portra csatlakozó ICD2-nek nagy hátránya, hogy a kis portsebesség miatt a debug funkció használata nehézkes. A másik érv ami az USB mellett szól, hogy manapság a soros portok kezdenek eltűnni a számítógépekről, laptopokon már nem is találhatunk. Ez is, mint a soros porti egy Microchip klón. Több kapcsolást átttanulmányozva az ismertetésre kerülő ICD2 alapját Potyo munkája képezi. Ez a típus az égetésen és a nyomkövetésen túl képes arra is, hogy programozás után lekapcsolódjon a PIC lábairól, így a PGC, PGD és MCLR lábak is szabaddá válnak (természetesen a debug funkció ilyenkor nem működik). A tápegységbe beépített digitális potenciométernek köszönhetően képes a 3,3V-os mikrovezérlők kezelésére is. Előnye még a készüléknek, hogy külön tápegység nem kell hozzá, mert az energiát az USB portról nyeri. Az áramkör többször megépítésre került annak érdekében, hogy a "gyerekbetegségei" kijöjjenek. A mostani verzió úgynevezett "bolondbiztos" kapcsolás, azaz helyesen megépítve azonnal működőképes. A soros portos ICD2-nél ismertetett adapter itt is használható!
A megépítéshez és beüzemeléshez leírás: itt.

Letöltés

ICD2 USB kapcsolási rajz
ICD2 USB alkatrészjegyzék
ICD2 USB beültetési rajz
ICD2 USB nyákterv
PIC 18F4550 firmver
PIC 16F877A firmver

Kép az elkészült ICD2-ről
  ICD2 USB
  már kiforrot verzió, de nem tartalmazza a plusz két szűrökondit és az ICSP Vdd LED-et    
Sok sikert a használatukhoz!