Ezen az oldalon az általam gyűjtött és restaurált nosztalgia rádiók találhatók. A rádiók felújítását teljes egészében - doboz fájának javítása, politúrozás, elektromos javítás - saját magam végeztem el. A hiányzó alkatrészeket lehetőség szerint eredetivel pótoltam.

A rádiók gyűjtése az idők folyamán hobbimmá vált. Nagyon jó dolog, amikor egy ilyen öreg masina újra életre kél az olykor fél évszázados pihenőjéből, s az utókor számára fennmarad az elődök technikája. Csodálatos dolog végignézni, hogy a kezdetleges alkatrészekből a kor mérnökei milyen csodálatos vevőkészülékeket alkottak!

Gyűjteményem gyarapításához szívesen fogadok mindenféle elektroncsöves, főleg 1945 előtti rádiókat. Amennyiben fel tud ajánlani ilyet számomra, vagy ismer olyan valakit, akinek a padlásán porosodik valami öreg szerkezet, kérem jelezze e-mail-ben. Ezenkívül gyűjtöm az elektroncsöveket, és minden korabeli alkatrészt is.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elérhetőségeim megtalálhatóak: itt

  Orion 882 Orion 115A Orion 155U Orion 227A
  Orion 882 Orion 115A Orion 155U Orion 227A

  Orion 844 Orion 255 Orion AR604 Philips 43LV
  Orion 844 Orion 255 Orion AR604 Philips 43LV

  Philips 349A Gondűző Telefunken 238V Terta T325 Pacsirta
  Philips 349A Gondűző Telefunken 238V Terta T325 Pacsirta

  Orion_449G Csöves erősítő Ultralinear Ultralinear
  Orion 449G A csöves erősítőm Dobozolva fentről Előlap
         
  Restaurálások képekben:   Orion 230A  
 
  Kissé poros Ráfér egy alapos takarítás Skálaüveg letisztítva

Portalanítva, előkészítve az elektronika javítására

  Orion 230
A rádió doboza szép állapotban volt. Letisztítottam, felpolíroztam és konzerváltam. A belseje rettenetesen poros volt. Kitisztítottam alaposan, a mozgó alkatrészeket megzsíroztam. Kicseréltem a két skálaizzót. Felújítottam az elektrolit kondenzátorokat (a belsejükbe új elkót raktam). Megjavítottam a recsegő potenciométert, kicseréltem a hibás végcsövet, meg néhány kondenzátort. A rádió ettől kezdve remekül működött!
  Kifényezve      
      Terta 425  
 
  Poros a kicsike Ennyit még életemben nem láttam Lepattogott a fehér festék Barbárok jártak itt előttem

 

Nagyon poros volt a belseje. A politúr is lepattogott néhány helyen, de a tulajdonos nem kérte a javítását. A skála mögötti üvegről lepattogott a festék, újrafestettem. A fája szétrepedt, mert valaki beletekert vastag pozdorjacsavart (a törött részt kivágtam és pótoltam)! A hullámváltó katasztrofális állapotban volt, kijavítottam. Nagyon szépen szól!
  Újrafestve az üveg Újra régi fényében a Terta    
         
      Orion 332  
  Orion 332
Orion 332
Sajnos a készüléket előzőleg már javította valaki. A hálózati transzformátort egy oda nem illőre kicserélte. Valószínűleg amiatt, hogy valaki 127 V-os állásban kapcsolta 230 V-ra. Ezen kívül a hangszóróját is kicserélték egy gerjesztett típusra. A hibák orvoslására először is kerítenem kellett egy donor készüléket.
  Kezdődik, por van bőven Barmolási nyomok    
  Orion 332 Orion 332 Orion 332 Orion 332
  Az új trafó a donorból A doboz lecsiszolva Politúrozva Az eredeti hangszóró
  Orion 332
Orion 332
A készülék vadonatúj elektroncsöveket kapott, beleértve a varázsszemet is. A hálózati zsinórja is korhű szövetfonatosra lett cserélve. A forgatógombok és a hullámváltó ki lett tisztítva és új festést kapott. Gyönyörűen szól!
  Összeszerelve Kész    
         
  Folyt. köv.